Koklama ve hafıza
Hafızaya bağlı algılarla, özellikle kokuyla, ilgili birçok
araştırma mevcuttur. Birçok kişi istemli ya da istemsiz etrafında kokladığı
şeylerle ilgili anılar oluşturmaktadır. Ancak zamanla uzmanlar, psikoloji
biliminin ötesine geçerek kokuya beyinde kimyasal bir etki yaratan güçlü bir
uyarıcı gözüyle bakmaya başlamışlar ve koku ve beyine etkisi üzerinde birçok
araştırma yapmışlardır. İşte bu araştırmaların birçoğunda öne çıkan ve
hepimizin yakından tanıdığı bir bitki var; “Biberiye.” Biberiyenin hafızayı %75
gibi bir hayli yüksek sayılabilecek bir oranda güçlendirdiği çeşitli
araştırmalarla ortaya çıktı.
Biberiye üzerine yapılan araştırmalar
Biyolojik açıdan işe yarayan biberiye ile birlikte
kullanılabilecek iyileştirici bileşimler mevcuttur. İçinde bulunan
antioksidanlar radyasyondan ve kanserojen zararlılardan bedeni korumaktadır.
Aynı zaman da içinde bulunan kafeik asidin, kafur, rosmanol ve betulin asidin
canlı hücrelerle etkileşime geçerek uyarıcı etki yaratmaktadır.
Ancak biberiye üzerine yapılan gerçek manada bilimsel
araştırmalardan en göze çarpanlarından biri ise 1987 yılına dayanıyor. Planta
Medica journal’dan dört araştırmacı, fareler üzerinde bu bitkiyi test ettiler.
Sadece biberiye kokusuna maruz bırakılan farelerin kan akışında bariz bir artış
gözlemlediler. Bu biberiye bitkisinin biyolojik etikilerinin olduğunu gösteren
ilk işaretti fakat son değildi.
Diğer önemli araştırma ise 1998 yılında gerçekleşti ve
International Journal of Neuroscience’da yayınlandı. Bu araştırmada Miami
Üniversitesi Tıp Fakültesinden birkaç araştırmacı bitkiyi insanlar üzerinde
test etti. 40 yetişkin seçildi ve bir kısmına lavanta bir kısmına da biberiye
koklatıldı. Ardından deneklerden, terapinin öncesinde ve sonrasında matematik
problemleri çözmelerini istediler. Sonuçlar ise şaşırtıcıydı.
Buna göre lavantayı koklayan katılımcıların hepsi
kendilerini daha rahatlamış hissettiklerini belirtti ve deney öncesine göre
soruları biraz daha kolay çözdüler. Ancak biberiye kullananlarda ise durum
farklıydı. Biberiyeye maruz kalanlar kendilerini daha uyanık ve zinde
hissetiler ve lavanta grubuna oranla soruları iki kat daha hızlı çözdüler.
2003 yılında ise çok daha kapsamlı bir çalışma yapıldı. 144
kişilik bir grubu üçe bölen araştırmacılar, bir gruba hiçbir şey koklatmadı,
diğer gruba lavanta, diğer grup ise biberiye koklattı. Biberiye kokusuna maruz
kalan grup hafıza performasında %75 oranında oldukça yüksek ve beklenmeyen bir
artış yaşadı.
Biberiye çayı gibi bitkisel çayların günlük hayatımıza dahil
edilmesi, stres ve depresyon seviyelerinde önemli değişiklikler
yaratmaktadır.Antioksidan ve antidepresan etkileri gösteren ursolik asit ve
rosmarikasit içeren biberiye, stresle mücadele etmenize, tükenmişlik sendromu
ve kaygı- durum bozukluğunu yönetmenize yardımcı olur. Biberiye çayı, ciddi yan
etkileri olan steroidal ilaçların aksine beyniniz ve hormonlarınız üzerinde
etkili bir şekilde çalışarak sizi rahatlatır.
Biberiye koklamayan grup ise testlerde hemen hemen aynı
performansı sergiledi. Bu deney biberiyenin insan beyninde bilişsel yeti
açısından ne kadar önemli ve etkili bir bitki olduğu ortaya çıkardı. Uzmanlar
özellikle 75 yaş üstü insanların düzenli olarak saf biberiye yağını
koklamalarının zihinsel sağlık açısından oldukça faydalı olacağını dile
getiriyor.
Biberiye Yağı
Biberiye yağı koklamak, bilgileri odaklamanıza ve
hatırlamanıza yardımcı olabilir. Hayvan araştırmaları, biberiye beyninde hasara
neden olabilecek felç gibi durumların iyileşmesini bile destekleyebileceğini
düşündürmektedir. Diğer çalışmalar
biberiyenin beyin yaşlanmasının olumsuz etkilerini önleyebileceğini hatta
Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklara karşı koruyucu bir etki olduğunu
düşündürmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder