Kvass nedir? Nasıl Yapılır?

Kırmızı Pancar Kvass

Kırmızı Pancar, yüksek mineral içeriği ile lenf akışını destekler, karaciğer ve böbreklerdeki detoks(zehirli atıkların vücuttan atılması) sürecine katkı sağlar. Kırmızı Pancarın suyunun doğal olarak fermente edilmesiyle  yapılan bir içecek olan kvass, kırmızı pancarın tüm faydalarını katlar.  Ayrıca fermente işlemi sonucunda , içeriğinde yüksek miktarda probiyotik ve enzim oluşmasını sağlar.Magnezyum, fosfor, amino asitler, çok nadir olan B12 dahil olmak üzere C ve B vitaminlerini içeren kvass, herkesin evinde yapabileceği sağlıklı gıdalardan biridir.Kırmızı pancarın faydaları için tıklayın...
Malzemeler:
  • 5 litrelik iyi temizlenmiş kapaklı cam kavanoz 
  • 2 kg pancar
  • 1⁄2 bardak peynir altı suyu
  • 3 tatlı kaşığı  kaya tuzu 
  • 5 litre  içme suyu
  • 2-3 diş sarımsak
Yapılışı: 
  • Kırmızı Pancarları soyup 2-3 cm'lik küpler halinde  doğrayın.
  • Kırmızı Pancarları kavanoza koyun, tuz, peynir altı suyu üzerine ekleyerek kavanozun ağzının daraldığı yere kadar üzerini içme suyu ile  doldurun.
  • Kavanozun kapağını kapatın ve oda sıcaklığında ve karanlık bir ortamda mayalanmaya bırakın.
  • Yeterli mayalanma, oda sıcaklığına bağlı olarak 2-4 gün sürebilir.
  • Suyun rengi güçlü bir pancar kırmızısına dönüştüğünde kavanozdaki sıvının  çoğunu süzerek ayırın. Kvasınız tüketime hazırdır, ister hemen tüketebilir veya daha sonra tüketmek üzere şişelere koyup buzdolabında haftalarca saklayabilirsiniz.


- Eğer fermentasyon sırasında sıvının üst tabakasında küf oluşursa bu sorun değil. Küfü kaldırıp atın, kavanozun ağzını peçete ile temizleyin ve kvass suyunu süzüp tüketin. 
-  Tuz ve  peynir altı su miktarlarını ağız tadınıza göre artırıp azaltabilirsiniz. Tuz çok azalırsa küflenme ihtimali artar. 

ÇEŞİTLENDİRME:Dilerseniz pancara ek olarak kavanozun içine 2-3 diş soyulmuş sarımsak, bir kaç dilim taze zencefil, bir çay kaşığı tane kimyon, pul biber veya aromasını seveceğinizi düşündüğünüz herhangi bir baharattan ekleyebilirsiniz.  

Afiyetle...

Yorumlar

  1. Pancar Kvass, yaklaşık bin yıl önce, bu içeceğin çeşitli türlerinin hala üretildiği günümüz Rusya'sının topraklarında ortaya çıktığı söylenirken bazı çalışmalar kökenin çok daha eskiye dayandığını buldu. Aslen köken, Rusya ülkesinden çok daha eskidir. 1000 yıldan fazla bir süre önce, tarifi Eski Mısır, Babil ve Yunanistan'dan bugün ki Rusya olarak bilinen yere kadar gitti. Bu, Kiril alfabesi icat edilmeden çok önceydi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder