Tarhana, tam buğday unu ile süzme
yoğurt, maya, domates, biber ve soğan
gibi çeşitli sebzeler ile nane ve tuz
eklenip yoğrularak elde edilir. Tarhana hamuru ortam sıcaklığına göre en az 3
hafta süreyle fermantasyona bırakılması
ve ardından kurutulmasıyla elde edilir. Sağlıklı, sindirimi kolay, beslenme
değeri yüksek ve dayanıklı geleneksel bir fermente Türk gıdasıdır.
Ev yapımı tarhana, yüksek oranda
lif, vitamin, mineral ve protein içerir. Bu özellikleriyle yüksek kolesterol,
kalp krizi, kolon kanseri, obezite, yüksek tansiyon, hemoroid ve damar
hastalıklarının azaltılmasında etkilidir.
Tarhana, vücudumuzu mikroplara
karşı koruyan ve bağışıklık sistemini güçlendiren vitamin, mineraller içerir.
Grip, kansızlık, yorgunluk, kabızlık, adet düzensizliği ve kemik erimesi gibi
hastalıkları iyileştirici faydası vardır.
Gıdalarla alınan proteinlerin
vücuda yararlı olabilmesi için ilk aşamada mide ve bağırsaklarda sindirilerek
aminoasitlere kadar parçalanması gerekmektedir. Tarhananın bileşimine yoğurt ve
bitkilerden kaynaklanarak dahil olan laktik asit bakterileri tarhanadaki
proteinleri belli ölçülerde aminoasitlere parçalayarak tarhanayı sindirimi
kolay gıda şekline dönüştürür. Böylece aminoasitler tarhana ile vücuda hazır
olarak girerler ve bağırsaklardan kolayca emilerek vücuda yarar sağlar. Buna
bağlı olarak tarhananın besleme değeri artmış olur.
Yorumlar
Yorum Gönder