Bir Şifa Kaynağı; Uşak Tarhanası

 


Tarhana, tam buğday unu ile süzme  yoğurt, maya, domates, biber ve soğan gibi çeşitli sebzeler ile nane  ve tuz eklenip yoğrularak elde edilir. Tarhana hamuru ortam sıcaklığına göre en az 3 hafta  süreyle fermantasyona bırakılması ve ardından kurutulmasıyla elde edilir. Sağlıklı, sindirimi kolay, beslenme değeri yüksek ve dayanıklı geleneksel bir fermente Türk gıdasıdır.

Ev yapımı tarhana, yüksek oranda lif, vitamin, mineral ve protein içerir. Bu özellikleriyle yüksek kolesterol, kalp krizi, kolon kanseri, obezite, yüksek tansiyon, hemoroid ve damar hastalıklarının azaltılmasında etkilidir.

Tarhana, vücudumuzu mikroplara karşı koruyan ve bağışıklık sistemini güçlendiren vitamin, mineraller içerir. Grip, kansızlık, yorgunluk, kabızlık, adet düzensizliği ve kemik erimesi gibi hastalıkları iyileştirici faydası vardır.


Gıdalarla alınan proteinlerin vücuda yararlı olabilmesi için ilk aşamada mide ve bağırsaklarda sindirilerek aminoasitlere kadar parçalanması gerekmektedir. Tarhananın bileşimine yoğurt ve bitkilerden kaynaklanarak dahil olan laktik asit bakterileri tarhanadaki proteinleri belli ölçülerde aminoasitlere parçalayarak tarhanayı sindirimi kolay gıda şekline dönüştürür. Böylece aminoasitler tarhana ile vücuda hazır olarak girerler ve bağırsaklardan kolayca emilerek vücuda yarar sağlar. Buna bağlı olarak tarhananın besleme değeri artmış olur.



Yorumlar