Fermente Karnabahar Turşusu


Kış aylarında yapılabilecek en güzel fermente sebzelerden birisi karnabahar.
Salamura için malzemeler:
1 litre klorsuz su
1-3 yemek kaşığı rafine olmayan tuz(Kaya tuzu)
¼ su bardağı başlangıç mayası.
  • Başlangıç mayası olarak bir önceki partiden kalan sirkesiz kurulmuş turşu suyu kullanabilirsiniz. Şayet ilk kez yapacaksanız, ev yapımı süt kefirinin sarı suyunu ya da kombu çayını ya da peynir altı suyu  kullanabilirsiniz. 
Tuzu suda erittikten sonra, başlangıç mayasını ilave ederek salamuranızı hazırlayın.
Turşu için malzemeler:
1 küçük-orta boy bembeyaz çiçekli karnabahar
2 adet çok kalın olmayan havuç
1 baş sarımsak (damak zevkinize göre daha az da olabilir)
Karnabaharın kök kısmını çıkarın. Çok iri olmamak kaydıyla çiçek çiçek ayıklayıp yıkayın. Süzgeçte fazla suyunu süzdürün. Havuçları halka halka doğrayın. Sarımsakları ayıklayıp ister bütün olarak diş diş isterseniz kıyıp hazırlayın.
Tüm malzemenizi uygun bir toprak ya da cam turşu kavanozuna sıkıştırarak koyun. Sebzelerin üstüne salamurayı ilave edin.
Ağzına bir küçük tabak koyup ağırlık yapabilirsiniz. Sebzelerin mutlaka salamuranın altında kalmasını sağlayın.
Turşunuz 10 derece sıcaklıkta 3-5 ayda, 15-20 derece sıcaklıkta 2-6 haftada, 20 derecenin üstünde 1-2 günde hazır olur. Siz size uygun ekşilikte olduğu zaman yemeye başlayabilirsiniz. Turşunuz hazır olduğunda evinizin en serin yerinde, hatta buzdolabında muhafaza etmelisiniz. Ne kadar uzun sürede fermente ederseniz o kadar iyi aroması olacaktır ama bu hemen yemek için bir atıştırmalık. Bu sebeple tezgahta 1-2 gün bekleterek ya da balkon kapısının önünde 4-6 gün bekleterek hazırlayabilirsiniz. Afiyetle...

Yorumlar