pH Mucizesi kitabının yazarı Dr. Robert Young, alkali
beslenmenin önemini anlattığı yazısında, vücudunuzu bir akvaryum gibi düşünün
diyor.
Balıklar nasıl akvaryumun içinde yüzüyorsa, hücre ve
organlarınızın da vücudunuzdaki sıvıların içinde yüzdüğünü farz edin. Şimdi bir
arabanın yaklaşıp, egzozunu akvaryuma oksijen sağlayan hava filtresine
dayadığını düşünün. Su karbon monoksitle dolacak ve balıkların yaşamını tehdit
etmeye başlayacaktır.
Ya da akvaryuma balıkların sindiremeyeceği yanlış besinleri
attığınızı varsayın. Bir süre sonra bunlar çürüyüp toksik etkiler yaratmaya
başlayacaktır.
Aynı durum bizim hücre ve organlarınız için de geçerli.
Sağlıklı işleyebilmeleri için, vücudumuzdaki sıvıları, aynı akvaryum suyu gibi
saf ve temiz tutmak gerekiyor.
Sigara, yanlış beslenme, fazla yemek ve alkol tüketimi vücut
sıvılarının pH dengesini bozarak asidik bir ortam yaratır. Vücudun
fonksiyonlarını sağlıklı sürdürebilmesi için alkali kalması gerekir. Eğer
vücudunuz uzun süreli olarak asidik kalırsa, bu kilo problemlerine ve pek çok
hastalığın gelişmesine davetiye çıkartır.
Vücudunuzun alkali dengesini beslenmenize dikkat ederek
koruyabilirsiniz. Bunun için 80’e 20 kuralını uygulayın. Her tabağınızın
%80’inin alkali, %20’sinin asidik besinlerden oluşmasına dikkat edin.
Peki, hangi besinler ne kadar alkali, ne kadar asidik? İşte
Dr. Young’ın hazırladığı liste.
Yüksek seviyede alkali besinler:
• Avokado
• Brokoli
• Salatalık
• Lahana
• Sarımsak
• Karalahana
• Maydanoz
• Ispanak
• Domates
• Kereviz sapı
• Brokoli
• Salatalık
• Lahana
• Sarımsak
• Karalahana
• Maydanoz
• Ispanak
• Domates
• Kereviz sapı
Orta seviyede alkali besinler:
• Roka
• Pancar
• Fesleğen
• Kabak
• Havuç
• Pazı
• Zencefil
• Taze fasulye
• Marul
• Pırasa
• Bamya
• Turp
• Kırmızılahana
• Kırmızı soğan
• Kuru fasulye
• Kinoa
• Chia Tohumu
• Taze hindistan cevizi suyu
• Pancar
• Fesleğen
• Kabak
• Havuç
• Pazı
• Zencefil
• Taze fasulye
• Marul
• Pırasa
• Bamya
• Turp
• Kırmızılahana
• Kırmızı soğan
• Kuru fasulye
• Kinoa
• Chia Tohumu
• Taze hindistan cevizi suyu
Düşük seviyede alkali besinler:
• Badem, badem sütü
• Enginar
• Kuşkonmaz
• Brüksel lahanası
• Karnabahar
• Taze patates
• Bezelye
• Balkabağı
• Soğan
• Su teresi
• Hindistancevizi
• Greyfurt
• Nar
• Mercimek
• Susam
• Baharatlar
• Zeytinyağı
• Hindistancevizi yağı
• Omega 3 yağları
• Enginar
• Kuşkonmaz
• Brüksel lahanası
• Karnabahar
• Taze patates
• Bezelye
• Balkabağı
• Soğan
• Su teresi
• Hindistancevizi
• Greyfurt
• Nar
• Mercimek
• Susam
• Baharatlar
• Zeytinyağı
• Hindistancevizi yağı
• Omega 3 yağları
Yüksek seviyede asidik besinler:
• Et
• Tavuk
• Yumurta
• Çiftlik balığı
• Kabuklu deniz ürünleri
• Peynir
• Süt ve diğer sütlü ürünler
• Alkol
• Çay, kahve
• Tatlandırılmış meyve suyu
• Yapay tatlandırıcılar
• Kakao
• Bal
• Reçel
• Marmelat
• Hardal
• Sirke
• Maya
• Kuru meyve
• Pirinç
• Mantar
• Tavuk
• Yumurta
• Çiftlik balığı
• Kabuklu deniz ürünleri
• Peynir
• Süt ve diğer sütlü ürünler
• Alkol
• Çay, kahve
• Tatlandırılmış meyve suyu
• Yapay tatlandırıcılar
• Kakao
• Bal
• Reçel
• Marmelat
• Hardal
• Sirke
• Maya
• Kuru meyve
• Pirinç
• Mantar
Orta seviyede asidik besinler:
• Buğday
• Makarna
• Ketçap
• Mayonez
• Deniz balığı
• Doğal meyve suları
• Elma
• Kayısı
• Muz
• Böğürtlen
• Üzüm
• Mango
• Portakal
• Şeftali
• Yaban mersini
• Çilek
• Keçi peyniri
• Kabuklu pirinç
• Ceviz
• Makarna
• Ketçap
• Mayonez
• Deniz balığı
• Doğal meyve suları
• Elma
• Kayısı
• Muz
• Böğürtlen
• Üzüm
• Mango
• Portakal
• Şeftali
• Yaban mersini
• Çilek
• Keçi peyniri
• Kabuklu pirinç
• Ceviz
Düşük seviyede asidik besinler:
• Ayçiçeği yağı
• Yulaf
• Soya fasulyesi
• Soya ve hindistancevizi sütü
• Nohut
• Barbunya
• Karabuğday
• Darı
• Kavun
• Taze hurma
• Erik
• Nektarin
• Kiraz
• Tatlı su balığı
• Keten tohumu
• Fındık
• Ay çekirdeği
• Kabak çekirdeği
• Yulaf
• Soya fasulyesi
• Soya ve hindistancevizi sütü
• Nohut
• Barbunya
• Karabuğday
• Darı
• Kavun
• Taze hurma
• Erik
• Nektarin
• Kiraz
• Tatlı su balığı
• Keten tohumu
• Fındık
• Ay çekirdeği
• Kabak çekirdeği
Yorumlar
Yorum Gönder