Kefir Nedir? Nasıl Yapılır?




Kefir; sütün  kefir mayasıyla mayalanması sonucu ortaya çıkan ekşimtırak içecektir. Kökenleri Kafkas Dağları’nda yaşayan Türklere dayanan ve geçmiş zamanlarda kapının yanına bir deri içinde asılarak evden çıkanlara sağlık vermesi için hazırlanan kefir, mayalanmasını sağlayan ve karnabahara benzeyen laktik asit bakterisi, maya, protein ve şekerin bir araya geldiği özel maya ile yapılabilir.
Sütün içinde durdukça büyüyen kefir tanecikleri, bir sonraki kullanım için de saklayabileceğimiz tanecikler haline gelir. Kefiri bu kadar yakından tanımışken yapmamak olmaz.


Kefirin Yapılışı:


Kefir yapmak için bize Plastik süzgeç, tahta kaşık, cam kavanoz, süt ve kefir mayası gerekli.
Malzemeler de hazırsa kefir yapmaya başlayabiliriz.
 Sütümüz tamamen çiğ ve hatta mümkünse yeni sağılmış olmalı. Ancak büyük şehirlerde yaşayanlar için taze süt bulmak zor olabileceği için cam şişelerde satılan günlük süt kullanabiliriz.
Sütün sıcaklığının oda sıcaklığında olduğunu kontrol ediyoruz. Eğer 25 derecenin üzerinde mayalamaya çalışırsak beklediğimiz sonucu alamayız. Sütümüz soğuksa oda sıcaklığına gelene kadar başında beklememize gerek yok, mayalanma işlemi oda sıcaklığında hemen başlayıveriyor.
Daha önceden temin ettiğimiz kefir mayasını yani kefir taneciklerini içinde bulunduğu süt ya da sudan tahta kaşık yardımıyla süzerek alıyoruz. Oda sıcaklığına gelmiş olan sütümüzün içine yavaşça bırakıyoruz.
Kefirin mayalanma işlemi 8 ile 24 saat arasında değişir. Aralarda kontrol ederek herhangi bir pürüz olmadığına bakmamız gerekiyor. Daha yoğun bir kıvam istiyorsak 48 saatlik bekleme süresini de gerçekleştirebiliriz. Kefirin hazır olup olmadığını anlamak için cam kavanozumuzun dışından baktığımızda kesilmiş süt kıvamını görmemiz gerekiyor. İşte o zaman kefirimiz hazır demektir.
Zaman geçtikten sonra kefirimizi süzerek kefir taneleri süzgeçte kalacak şekilde kavanozumuza ya da şişemize alıyoruz.
Elimizdeki kefir mayasıyla hemen yeniden kefir yapmak istiyorsak taze süte atmamız yeterli. Biraz bekletip sonra kullanmak istiyorsak su ya da sütle doldurulmuş bir kaba kefir tanelerini bırakmamız yeterli olacaktır. Kefir taneciklerimizi 10 gün dolapta bu şekilde bekletebiliriz.
Süzdüğümüz kefiri içmek için buzdolabında saklayabiliriz. 2 ya da 3 gün içinde tüketilmesi çok daha iyi olacaktır.

Zamanla çoğalan kefirlerimizi arkadaşlarımızla paylaşmayı unutmayalım ki sağlıklı yaşam zincirimiz biz ve çevremizdekilerle birlikte devam etsin.


Kefirin Faydaları Nelerdir?

Sindirime yardımcı olan bakteriler (laktobasiller) bakımından zengin olan kefir, sindirim sorunu bulunanlar, kabızlık ve hazımsızlık çekenler için ideal bir içecektir. Sütten farkı, hem daha çok probiyotik içermesi hem de laktoz intoleransı bulunanlar tarafından da tüketilebilmesidir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirim sisteminde mevcut bakteri ve mikropların temizlenmesine yardımcı olur, mide ülserine neden olan “helikobakter pilori” isimli bakteriyi öldürür ve antibiyotik özelliği vardır.
Kefirde bulunan B12, B1, biotin ve K vitaminleri genel sağlığa katkıda bulunur. Yüksek kalsiyum ve magnezyum içeriği ile kemik sağlığını korur ve kemik kaybını önlemeye yardımcıdır.

Yorumlar