Kafes Tavuğu Yumurtası ile Doğal Gezinen Tavuk Yumurtası Arasındaki Fark...

          Yapılan bazı bilimsel çalışmalarda doğal ortamda (Free Range) beslenme imkanı olan tavuklara ait yumurtaların besleyici içeriğinin kafes sisteminde (Klasik Yöntem) üretilen yumurtalara kıyasla daha üstün olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmalarda doğal ortamda beslenme olanağı olan tavukların yumurtalarında daha yüksek düzeyde Omega 3, A ve E vitamini ve daha düşük seviyede toplam yağ, doymuş yağ, kolestrol ve Omega 6 bulgularına rastlanmıştır.


            Doğal ortamda ve açık havada gezinerek beslenme imkanı bulan tavukların yumurtalarının sarısı genellikle açık renk olmaktadır. Kafes sisteminde yetiştirilen tavukların yumurtalarının sarısı ise genellikle turuncu renge daha yakındır. Yumurta sarısının rengi tavuğa yedirilen yeme karıştırılan maddelerle (örneğin, pul biber ve sarı pigmente sahip gıda katkıları vb) de ayarlanabilmektedir. Doğal ortamda gezinerek beslenme imkanı bulan tavukların yumurtalarının sağlıklı olmalarının yanı sıra daha lezzetli olduğu da bilinmektedir.


           Kafes sisteminde yapılan yumurta üretiminde tavukların hareket edememekte, verimlilik artırma kaygısıyla doğasına aykırı bir şekilde tavuklar bir günde birden fazla yumurta üretimi için strese sokulmaktadır. Söz konusu stres ise yumurtanın tadını olumsuz yönde etkilemektedir. Stres, hareketsizlik, yeterli oksijen alınamaması, havalandırmanın yetersizliği nedenleriyle kafes tavuklarının bağışıklık sistemleri gezinen tavuklara kıyasla daha zayıf olabilmekte ve bu durum ise antibiyotik kullanım olasılığının yükselmesine yol açabilmektedir.Bu antibiyotikler ise tükettiğimiz yumurtalar ile vücudumuza geçmekte yıllar sonra farklı hastalıklar olarak karşımıza çıkabilmektedir.

         Kendimizin ve sevdiklerimizin sağlığını korumak adına mümkün olduğunca daha doğal ürünler bulup tüketmeliyiz.


Yorumlar