Yapılan bazı bilimsel çalışmalarda doğal ortamda (Free
Range) beslenme imkanı olan tavuklara ait yumurtaların besleyici içeriğinin kafes
sisteminde (Klasik Yöntem) üretilen yumurtalara kıyasla daha üstün olduğu
belirlenmiştir. Bu çalışmalarda doğal ortamda beslenme olanağı olan tavukların
yumurtalarında daha yüksek düzeyde Omega 3, A ve E vitamini ve daha düşük
seviyede toplam yağ, doymuş yağ, kolestrol ve Omega 6 bulgularına
rastlanmıştır.
Doğal ortamda ve açık havada gezinerek beslenme imkanı bulan
tavukların yumurtalarının sarısı genellikle açık renk olmaktadır. Kafes
sisteminde yetiştirilen tavukların yumurtalarının sarısı ise genellikle turuncu
renge daha yakındır. Yumurta sarısının rengi tavuğa yedirilen yeme karıştırılan
maddelerle (örneğin, pul biber ve sarı pigmente sahip gıda katkıları vb) de
ayarlanabilmektedir. Doğal ortamda gezinerek beslenme imkanı bulan tavukların
yumurtalarının sağlıklı olmalarının yanı sıra daha lezzetli olduğu da
bilinmektedir.
Kafes sisteminde yapılan yumurta üretiminde tavukların
hareket edememekte, verimlilik artırma kaygısıyla doğasına aykırı bir şekilde
tavuklar bir günde birden fazla yumurta üretimi için strese sokulmaktadır. Söz
konusu stres ise yumurtanın tadını olumsuz yönde etkilemektedir. Stres,
hareketsizlik, yeterli oksijen alınamaması, havalandırmanın yetersizliği
nedenleriyle kafes tavuklarının bağışıklık sistemleri gezinen tavuklara kıyasla
daha zayıf olabilmekte ve bu durum ise antibiyotik kullanım olasılığının
yükselmesine yol açabilmektedir.Bu antibiyotikler ise tükettiğimiz yumurtalar ile vücudumuza geçmekte yıllar sonra farklı hastalıklar olarak karşımıza çıkabilmektedir.
Kendimizin ve sevdiklerimizin sağlığını korumak adına mümkün olduğunca daha doğal ürünler bulup tüketmeliyiz.
Yorumlar
Yorum Gönder